Beidzoties mācību gadam, arī mūsu institūtā ir vairāki studenti, kas, neskatoties uz pasaulē notiekošās situācijas traucējumiem, ir sevi pierādījuši un ieguvuši sev jaunu izglītības grādu.

Šie studenti atbild uz dažiem jautājumiem par savu pieredzi strādājot ASI un stāsta par to, kā ir apvienot studenta dzīvi ar zinātnieka darbu.

Kāpēc izvēlējies strādāt Latvija Universitātes Atomfizikas un spektroskopijas institūtā?

Lāse Mīlgrāve:  Savus darba meklējumus fizikas nozarē sāku ar domu, ka vēlos strādāt Zinātņu mājā – tā šķita lieliska iespēja studēt un strādāt vienā ēkā, turklāt jaunās laboratorijās. LU ASI mani piesaistīja ar projektiem, kas ir ļoti aktuāli un īstajā dzīvē pielietojami, īpaši Kvantu optikas laboratorijā, kur šobrīd strādāju.

Daina Damberga: Izvēlējos strādāt ASI, jo otrajā kursā meklēju iespējas sākt strādāt ar zinātni saistītā vietā. Apkopoju informāciju no kursabiedriem un paziņām par dažādiem institūtiem. Potenciālo institūtu saraksts saruka līdz ASI. No sākuma apmeklēju Atmosfēras un piesārņojumu laboratoriju, taču paralēli biju ieinteresēta arī Kvantu optikas laboratorijā. Nosvēros par labu Kvantu optikas laboratorijai, jo no Jāņa Aļņa saņēmu detalizētu e-pastu par iespēju izstrādāt bakalaura darbu pie Roman Viter. Tā nu savu darbošanos ASI uzsāku 2018. gada janvārī. Pēc bakalaura studiju beigšanas biju ļoti apmierināta ar sadarbību ar darba vadītāju un turpināju strādāt šajā laboratorijā. 2019. gadā no Kvantu optikas laboratorijas tika izdalīta jauna Optisko biosensoru un funkcionālo nanomateriālu laboratorija, kurā joprojām arī darbojos.  

Māris Kuzminskis: Saņēmu vēstuli ar inženiera vakances piedāvājumu no RTU BINI administrācijas. Izdomāju pamēģināt, jo bija iespēja paralēli izstrādāt maģistra darbu, kas bija aktuāli.

Anna Maslobojeva: Izvēlējos tādēļ, ka studiju laikā bijā jāizstrādā maģistra darbs un tai pat laikā biju jauna darba meklējumos. Kad tika piedāvāts darbs ASI, tā bija laba iespēja attīstīt sevi zinātniskā jomā, kā arī pirmā izglītība tika iegūta optikas jomā.

Ja tev kādam būtu jāreklamē sava darba vieta, ko Tu teiktu?

Lāse Mīlgrāve:  Es teiktu, lai pamēģina un tad jau redzēs. Katrs, kam interesē mūsdienu optika, atradīs šeit ko darāmu. Iespējams strādāt gan eksperimentāli, gan teorētiski. Ja konkrētais darbs tomēr neiepatīkas, tad institūts ir ļoti atsaucīgs, un ir iespējams strādāt gan pie citām lietām tajā pašā laboratorijā, gan arī citās laboratorijās.

Daina Damberga: Strukturizēta pētniecība, t.i. ir skaidrs mērķis, uz ko iet, ir skaidri zināmi darba uzdevumi. Labs atalgojums, ļoti zinošs un saprotošs priekšnieks. Kā arī iespēja braukt darba komandējumos uz ārzemēm, tādejādi iegūstot jaunu un vērtīgu pieredzi.

Māris Kuzminskis: ASI ir profesionāls kolektīvs, nodrošināts aprīkojums pētniecībai un jaunā/modernā ēka - tas viss liek strādāt ražīgāk un ar baudu.

Anna Maslobojeva: Pirmkārt, es to nereklamētu, tas nav darbs, kas der visiem. Otrkārt, ja man vajadzētu pateikt par priekšrocībām es teiktu, ka ja ir vēlme attīstīt savas zināšanas un strādāt komandā, kur viens otru motivē, tad tā ir laba vieta.

Pirms sāki studijas, kādu iztēlojies darbu fizikas nozarē?

Lāse Mīlgrāve:  Iztēlojos kā salīdzinoši nopietnu komandas darbu, kas tā arī ir. Mani pārsteidza tas, cik ļoti individuāli kā studenti mēs varam strādāt. Biežāk nākas dzirdēt, ka studenti izpilda konkrētus uzdevumus, bet pie mums studenti var brīvi izmēģināt savas idejas.

Daina Damberga: Līdz galam nebija skaidrs priekšstats par darbu fizikas nozarē. Šķita, ka būs daudz spīdīgas lietas, jauni eksperimenti katru dienu, ka nebūs jāsēž pie datora, lai ilgi apstrādātu datus, vai meklētu informāciju. Par spīti šim nedaudz utopiskajam redzējumam, esmu iemācījusies saskatīt skaistumu tajā, ka vienu pētījumu "izķidā" no visām pusēm, veltot tam daudz laika, saskaroties ar daudz problēmām un arī risinājumiem. Principā sanāk izbaudīt visu ceļu, kas jāveic, līdz darbs ir pabeigts. Kā arī nekad nebūtu iedomājusies, ka strādājot šajā darbā būs tik daudz iespējas ceļot uz dažādiem ārvalstu institūtiem, laboratorijām un universitātēm, lai redzētu, kā citur tiek veikta pētniecība.

Vai ir bijušas grūtības apvienot darbu ar studijām? 

Daina Damberga: Protams, nav bijis viegli apvienot studijas ar darbu, jo abi prasa daudz laika un koncentrēšanās, tomēr uzskatu, ka strādāšana laboratorijā palīdzējusi strukturizētāk lūkoties arī uz studiju procesu, piespiedusi labāk plānot laiku un izvērtēt savas prasmes. Kā arī jāmin tas, ka ne vien laboratorijā tika nostiprinātas studijās iegūtās zināšanas, bet arī studijās noderējis darbā apgūtais. Šķiet, ka tieši samērā brīvais darba laiks un pretimnākošais priekšnieks ir tas, kas man ļāva veiksmīgāk apvienot studijas ar darbu.

Māris Kuzminskis: Darbs institūtā nav pamatdarbs, strādāju medicīnas iekārtu nozarē jau 5 gadus, tāpēc visu apvienot ir grūti, bet darbs institūtā noteikti ir palīdzējis maģistra darba izstrādei. 

Anna Maslobojeva: Grūtību nebija, kolēģi vienmēr bija saprotoši un zināja, ka studijas ir svarīgas. Darbs šeit bija saistīts vairāk ar maģistra darba rakstīšanu, un biofotonikas joma mana maģistra studijās nebija iekļauta.

Vai ir kāds interesants atgadījums, kas vienmēr paliks atmiņā?

Lāse Mīlgrāve: Ikdienas darbs kā tāds ir pietiekami dinamisks un interesants. Vienmēr ir patīkami iegūt jaunus un pozitīvus rezultātus.

Daina Damberga: Laboratorijā ir radušās daudzas potenciālās idejas projektiem. Piemēram: "Noskaidrot, vai zefīriņus labāk var izcept ar celtniecības fēnu, ūdeņraža liesmu vai CO2 lāzeru, ņemot vērā vides temperatūru. Kā kvalitātes kritērijs izvirzīts vienmērīga brūnā toņa novērojums". Kā arī 2019.gada vasarā darba komandējumā Itālijā varēju novērtēt itāļu mentalitāti, kur, man vienai veicot eksperimentus, vienmēr kāds no kolēģiem ieradās, lai papļāpātu par dzīvi vai komentētu eksperimentu (par spīti nezināšanai par notiekošo). 


2020. gadā sekmīgi aizstāvēti bakalaura un maģistra darbi, kas izstrādāti LU Atomfizikas un spektroskopijas institūtā:

Bakalaura darbi:

  • Lāse Mīlgrāve "Optisks čukstošās galerijas modu mikrorezonatora mitruma sensors", darba vadītājs - Jānis Alnis
  • Dzintars Briljonoks "Gaismas diožu (LED) medicīnisko pielietojumu izpēte", darba vadītājs - Jānis Spīgulis

Maģistra darbi:

  • Daina Damberga " Jaunu 1D ZnO/PDA kodola-čaulas nanostruktūru izveide ar uzlabotām uzbūves, elektroniskajām, optiskajām un jutības īpašībām", darba vadītājs - Roman Viter
  • Anna Maslobojeva "Fotonu ceļa garuma noteikšanas metode cilvēka ādā redzamajā un tuvajā infrasarkanajā spektrā", darba vadītāja - Vanesa Lukinsone
  • Māris Kuzminskis "Redzamās gaismas un tuvā infrasarkanā spektra fotonu izplatīšanās laiks atkarībā no cilvēka ādas un fantoma sastāva", darba vadītāja - Vanesa Lukinsone

Dalīties