Par apgūto, vērtīgo pieredzi Itālijā stāsta Daina Damberga (Optisko biosensoru un funkcionālo nanomateriālu laboratorija):
“Šovasar man bija iespēja uz 2 mēnešiem doties uz Pizu, lai kompānijā Linari Engineering un Pizas Universitātē apgūtu elektrovērpšanas metodi. Universitātē sadarbojos ar maģistrantūras studentu, lai viņa maģistra darba ietvaros iegūtu precīzas formas nano šķiedru pārklājumus un šķiedru orientēšanās vienā virzienā (aligned fibers).
Devos uz šejieni ar mērķi apgūt (sev) jaunu metodi nano šķiedru ieguvei, taču tika paspēts arī daudz kas cits. Apguvu 3D pildspalvu, trenēju savas angļu valodas prasmes, ieguvu jaunus kontaktus un iepazinu foršus cilvēkus. Šī brauciena beigās prezentēju un apmācīju elektrovērpšanas pamatprincipus jaunai potenciālajai kompānijas darbiniecei, kā arī caur Skype piedalījos ASI padomes sēdē, lai pretendētu uz zinātniskā asistenta vietu.
Grūtākais šajā visā (ja neskaita itāļu sabiedriskā transporta izprašanu) bija saņemt drosmi prezentēt savus rezultātus un apspriest turpmākos darbus ar svešiniekiem, kas ir eksperti savā jomā. Šo ņemu kā vērtīgu pieredzi un ieguldījumu ne tikai savā, bet arī Latvijas zinātnes nākotnē, jo manas zināšanas un jauniegūtās prasmes būs noderīgas gan esošajos, gan turpmākajos projektos.
Esmu pateicīga par šo iespēju programmas Horizon2020 projekta Nanosurf vadītājam Roman Viter, gan projekta partneriem Linari Engineering un Pizas Unviersitātei.”

Dalīties