Raidījuma "Izziņas impulss" fragments youtube vietnē

Raidījuma fragmentā stāsta par Nanosurf “Nanostructural surface development for dental implant manufacturing”// “Nanostrukturālā virsmas attīstība zobārstniecības implantu ražošanā” projektu, kurš ir inovācijas atbalsta programmas “Apvārsnis 2020” finansēts projekts ar mērķi stiprināt starptautisko un starpnozaru sadarbību zobu implantu pētniecībā, daloties jaunās idejās un zināšanu nodošanā no pētniecības uz uzņēmējdarbību un otrādi.

Projekts tiek vadīts un realizēts Latvijā, Latvijas Universitātes Atomfizikas un spektroskopijas institūtā. Projekta zinātniskais vadītājs ir LU ASI Optisko biosensoru un funkcionālo nanomateriālu laboratorijas vadošais pētnieks Romans Viter un projekts tiek izstrādāts kopā ar kolēģiem no Latvijas, Ukrainas, Polijas, Čehijas, Itālijas un Lielbritānijas.

Projekta mērķis ir stiprināt starptautisko un starpnozaru sadarbību zobu implantu pētniecībā, daloties jaunās idejās un zināšanu nodošanā no pētniecības uz komerctirgu un otrādi. Projekta ietvaros, sadarbojoties jauniem un pieredzējušiem zinātniekiem, tiks pētītas nanostrukturēto metālu oksīdu pārklājumi, 3D sastatnes, kas iegūtas ar organisko nano kabeļu elektriska spiediena nogulsnēšanos un implantāta lāzera modelēšanu, izmantojot biotehnoloģiju, šūnu inženieriju un nanotehnoloģiju. Starpnozaru projektu izpētes un inovācijas mērķis ir izstrādāt jaunu augstas klases zobu implantus ar uzlabotu virsmu, kurai ir augsta bioloģiskā saderība, antibakteriālas īpašības un integrācija ar pacienta kaulu.


Raidījuma fragments tiek veikts 777926-NanoSurf-H2020-MSCA-RISE-2017 “Nanostructural surface development for dental implant manufacturing” projekta ietvaros.

Dalīties