2020. gada 10. septembrī, virtuālās 11. NTD (neglected tropical diseases) NVO tīkla konferences noslēguma sesijas laikā, American Lepray Missions sveica 2020. gada NTD inovācijas balvas ieguvējus!

Dr. Deanna Hagge, Dr. Suwash Baral un Dr. Arie de Kruijff no TLM un Dr. Janis Spigulis no Latvijas Universitātes Atomfizikas un spektroskopijas institūta iegūst otrās vietas balvu 15 000 ASV dolāru apmērā. Projekts izveidos un pārbaudīs spektrālās attēlveidošanas diagnostikas procesu, kas balstīts uz iepriekš pētītu ādas melanomas noteikšanu, lai identificētu spitālības bojājumus.

Ārsts Dr. Arie de Kruijff kopš 2004. gada strādā par Lepras misijas valsts vadītāju Mozambikā.
Dermatologs un dermatopatologs Dr. Suwash Baral kopš 2014. gada konsultē Anandabanas slimnīcā, The Lepray Mission Nepal.
Dr. Deanna Hagge strādā TLM kopš 2007. gada. Dr. Hagge atzīta par starptautisku lepras pētījumu eksperti, viņa sadarbojas vairākos projektos un Katmandā, Nepālā, vada TLM mikobaktēriju pētījumu laboratorijas un konsultē un atbalsta TLM pētījumus visā pasaulē.
Dr. Jānis Spigulis vada Latvijas Universitātes Atomfizikas un spektroskopijas institūta Biofotonikas laboratoriju. Kopš 1997. gada laboratorija ir izstrādājusi jaunas tehnoloģijas in-vivo ādas optiskai novērtēšanai. Dr. Spīgulis ir sarakstījis vairāk nekā 200 zinātniskas publikācijas un 25 patentētus pieteikumus.

Priekšlikums: Spektrālās attēlveidošanas izmantošana spitālības diagnostikā.

Lai gan ir pieejams efektīvs spitālības izārstēšanas līdzeklis, galvenais kontroles programmu trūkums ir agrīna un precīza diagnostika un klasifikācija. Lai novērtētu aizdomīgus spitālības bojājumus ar ātru un precīzu rezultātu, ir nepieciešams parocīgs darbarīks. Pamatojoties uz līdzīgu darbu, kas veikts ādas melanomas gadījumā, šajā projektā tiks atrasti lepras skartās ādas spektrālie hromoforu modeļi salīdzinājumā ar vienas un tās pašas personas veselīgu ādu. Spektrālie dati tiks korelēti ar to pašu bojājumu klīniskās diagnostikas, klasifikācijas un biopsijas datiem. Identificētās jutīgās spektra joslas, kas saistītas ar spitālību, turpmāk tiks izmantotas, lai izstrādātu un montētu konkrētu mobilā tālruņa papildinājumu un spektrālās attēlu apstrādes programmatūru, lai noteiktu šāda mobilā instrumenta jutīgumu un specifiskumu. Pielietojot šo metodi spitālības noteikšanai, tas ļautu medicīnas personālam izmantot parocīgu ierīci, ko var izmantot aizdomīgu bojājumu pārbaudei un saņemt vai nu noteiktu diagnozi, vai varbūtības koeficientu.


NTD balva par inovācijām ir paredzēta, lai veicinātu un atbalstītu radošumu un atjautību NTD telpā, finansējot jaunas idejas, kas var radīt rentablu, mērogojamu un pārveidojošu pozitīvu ietekmi. Pasākumu organizē NNN (Neglected Tropical Disease NGO Network).


Noskatieties video par balvu prezentācijām NNN konferences noslēguma sesijas laikā.

Avots: Neglected Tropical Disease NGO Network.

Dalīties