LU ASI Biofotonikas laboratorijas laborants Mikus Melderis pavadīja augusta mēnesi Polijā, Gdaņskā, ārzemju sadarbības kompānijā ”NanoPure”. Apmaiņas programmas mērķis bija iegūt pieredzi metāla nanodaļiņu sintēzē, raksturošanā un izmantošanā projekta “Nanostrukturālās virsmas izveide un attīstība zobu implantu ražošanai” (līguma nr. 777926-NanoSurf-H2020-MSCA-RISE-2017) ietvaros.
Pirmā nedēļa tika pavadīta iepazīstot gan laboratoriju, gan iekārtas, gan darbiniekus. Pēc darba plāna izveides tika uzsākta zelta un selēna nanodaļiņu sintēze.
Nanodaļinu sintēze tika veikta atkārtoti vairākas reizes, lai labāk apgūtu protokolu, kā arī ar dažādām koncentrācijām, lai novērotu kā tas ietekmē sintēzi. Iegūto zelta nanodaļiņu antibakteriālās īpašības tika novērtās uz E. coli baktēriju šūnām. Apskatot tālāko nanodaļiņu pielietojumu tika izvērtēts ka gēli un želejas varētu būt piemērots aplikācijas veids, tādēļ tika sagatavoti dažādi gēli, lai iegūtu ieskatu to pagatavošanā un īpašībās.
Iegūtā pieredze tiks izmantota darbam LU ASI laboratorijās un darbam “Nanostrukturālās virsmas izveide un attīstība zobu implantu ražošanai” projektā, kā arī maģistra darba izstrādē saistībā ar nanodaļiņu raksturošanu. Tā pat arī līdzi paņemtie reaģenti priekš nanodaļiņu sintēzes tiks izmantoti to tālākai izpētei. 

Dalīties